Pret met Permission Machine, deel 1

  • Berichtcategorie:Pret met PM

Zoals te lezen op de startpagina van de site is alle inhoud van de oude site verwijderd. Maar omdat de berichten op de startpagina nog wel eens kunnen veranderen, hier nog even in het kort de reden:

In 2017 heb ik in een Cattoon stripje een foto gebruikt die ik van internet had afgeplukt. Daar zat dus een copyright van het ANP op, dus die mag je niet gebruiken. Drie jaar later krijg je dan opeens een mailtje van Permission Machine of je even een belachelijk bedrag wil betalen omdat je stout bent geweest. Dat heb ik dus niet gedaan, want ik vond dat ze een fout gemaakt hadden in het berekenen van dit abnormale bedrag en ook dat het tot stand komen van dit bedrag heel dubieus is om verschillende redenen. Dus heb ik ze een mailtje, geheel in mijn stijl, met hier en daar wat humor, sarcasme, sneren en flink de waarheid erin gestuurd.

Op het tijd van schrijven van dit bericht heb ik al meer dan 3 weken niets meer vernomen van Permission Machine. Ik ga er van uit dat ik ook niets meer van ze zal horen, maar ik wil jullie niet alle lol onthouden van het gezeur met Permission Machine, dus volg de berichten op het blog met de titel ‘Pret met Permission Machine, deel …’ voor alle lol!

Vandaag in deel 1 het bericht dat ik ontving op 22-6-2020. Dit was een e-mail met de volgende tekst:


Beste Heer, Mevrouw,

Zoals u kunt zien in de screenshots in de bijlage, maakt u gebruik van een of meerdere foto’s van het ANP (Algemeen Nederlands Persbureau). De foto‘s die u gebruikt van het ANP zijn auteursrechtelijk beschermd. Uit onze gegevens blijkt dat u helaas geen toestemming hebt om de foto(’s) te gebruiken, waardoor u een auteursrechtelijke inbreuk pleegt op de beelden van het ANP en zijn fotografen. Uw gebruik in het verleden staat vast en hierdoor is er een vergoeding verschuldigd.

In de bijlage vindt u naast screenshots van de foto(’s) ook een uitgebreide uitleg en een voorstel tot minnelijke regeling. We begrijpen dat deze brief voor u onverwacht kan zijn. Mocht u toch over een juiste licentie beschikken, met de fotograaf afspraken hebben gemaakt of meer willen weten over het bedrag, de schikking of de echtheid van deze brief, dan kunt u mailen naar anp@permissionmachine.com of bellen naar 070-4141105. Onze juridische partner Permission Machine zal u in deze communicatie te woord staan. Permission Machine is gesitueerd in Herentals in België, dus uw telefoontje zal naar België worden doorgeschakeld. Veel vragen zijn al beantwoord in onze FAQ, die u ook in de bijlage kunt vinden.

Met vriendelijke groeten, 

ANP bv – Permission Machine bvba
Bas van Beek – directeur ANP
www.anp.nl
Prinses Beatrixlaan 582 | 2595 BM Den Haag  
070 41 41 105  | anp@permissionmachine.com
ma tot do: 9-12 en 13-16u
vr: 9-12 en 13-14u


Als je een mailtje zoals dit krijgt denk je in eerste instantie nog dat het om oplichting gaat. Maar na wat onderzoek op internet blijkt dit toch echt te zijn. (en nog steeds oplichting!)
De bijlage bestond uit een PDF bestand dat ik hieronder zal neerzetten. De afbeeldingen in dit bestand heb ik natuurlijk aangepast, anders kunnen ze weer gaan zeuren dat ik de foto nog een keer gebruikt heb!

In deel 2 van ‘Pret met Permission Machine’ zal ik de eerste reactie die ik op de website gezet had direct na ontvangst van hun eerste mail …

Bron: IconConmongtPixabay